Τὰ δάκρυα ποὺ στὰ μάτια μας
θὰ δεῖτε ν᾿ ἀναβρύζουν
ποτὲ μὴν τὰ πιστέψετε
απελπισιᾶς σημάδια.

Ὑπόσχεση εἶναι μοναχὰ
γι᾿ Ἀγώνα ὑπόσχεση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Ισότητα; Ισχύει και για τους καπνιστές στην ΕΕ ;

Οι μονομανίες των Αμερικανών φαίνεται ότι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τον εξοστρακισμό των καπνιστών για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» έρχεται τώρα και μία ρατσιστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι Ευρωπαίοι εργοδότες είναι ελεύθεροι να δηλώνουν πως δεν προσλαμβάνουν καπνιστές. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι το κάπνισμα κάνει καλό, πόσο μάλλον και στον κοινωνικό περίγυρο του καπνιστή. Άλλο όμως να θεσπίζεις κανόνες για τη προστασία των μη καπνιστών και άλλο να θεωρείς τους καπνιστές σαν τους τελευταίους παρίες της Ευρώπης.

Όλα ξεκίνησαν από μία ερώτηση για την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας που κατέθεσε η Βρετανή ευρωβουλευτής του εργατικού κόμματος Καθρίν Στίλερ εκ μέρους Βρετανού καπνιστή, ο οποίος ψάχνοντας για δουλειά ανακάλυψε ότι μία ιρλανδέζικη τηλεφωνική εταιρία η Dotcom Directories είχε βάλει αγγελία για πρόσληψη προσωπικού με τη προειδοποίηση «να μην προσέλθουν ενδιαφερόμενοι που είναι καπνιστές». Ο αρμόδιος επίτροπος για την απασχόληση και τις ίσες ευκαιρίες κ. Βλαντόμιρ Σπίντκαμ είπε ότι «H νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των διακρίσεων απαγορεύει τη διάκριση που πραγματοποιείται για λόγους φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, ειδικών αναγκών, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικών και άλλων πεποιθήσεων, στον επαγγελματικό στίβο καθώς και σε άλλους χώρους». Έτσι, «μία αγγελία αναζήτησης προσωπικού που αναφέρει πως να μην προσέλθουν ενδιαφερόμενοι που είναι καπνιστές» δεν μοιάζει να καλύπτεται από κανέναν από τους προαναφερθέντες λόγους διάκρισης που είναι απαγορευμένοι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία», προσέθεσε ο επίτροπος σε μία γραπτή απάντηση την οποία ενέκριναν οι δικηγόροι της Επιτροπής. Είχε προηγηθεί απόφαση της Ιρλανδικής κυβέρνησης κατόπιν προσφυγής διαμαρτυρόμενου καπνιστή , ότι η συγκεκριμμένη αγγελία δεν παραβιάζει κανέναν νόμο.

Ο Φίλιπ Τόμπιν διευθυντής της Dotcom Directories, είχε δηλώσει προκλητικά στα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης πως οι καπνιστές είναι αντικοινωνικοί και παίρνουν υπερβολικά πολλές μέρες αναρρωτική άδεια. «Εάν οι υπάλληλοι καπνίζουν σε ένα διάλειμμα για καφέ ή και στον δικό τους ελεύθερο χρόνο, επιστρέφουν στο γραφείο και βρωμοκοπάνε. Έχουμε ένα πολύ μικρό γραφείο εδώ και κάτι τέτοιο θα έκανε τα πράγματα αφόρητα για το υπόλοιπο προσωπικό». Και συνέχισε - ακόμα πιο προκλητικά: «Για να είμαι ειλικρινής, εάν οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να αγνοούν τόσες προειδοποιήσεις και όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, τότε δεν διαθέτουν το επίπεδο ευφυΐας που εγώ ψάχνω. Το κάπνισμα είναι ηλίθιο». Η απροκάλυπτα ρατσιστική θέση του κυρίου αυτού δεν μένει παρά να συμπληρωθεί από την επόμενη πανταχούσα που θα στείλει στο υπάρχον προσωπικό ότι απολύονται όσοι καπνίζουν.

Η θέση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , έγινε ευρύτερα γνωστή από ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».Την έχουν επικρίνει και πολλές οργανώσεις αντικαπνιστών. H Forest, η βρετανική ομάδα πίεσης υπέρ του καπνίσματος ανακοίνωσε πως λυπήθηκε αλλά δεν εξεπλάγη από τη θέση της Ε.Ε. την οποία και εξέφρασε ο Τσέχος επίτροπος κ. Σπίντκαμ. Ο κ. Σάιμον Κλάρκ, διευθυντής της Forest δήλωσε ότι : Όλοι ξέρουμε ότι οι εργοδότες κάνουν διαφόρων ειδών διακρίσεις, από το πόσο παχύς είναι κανείς, έως και επειδή έχει... λανθασμένο χρώμα μαλλιών, αλλά το να είναι τόσο απροκάλυπτοι στις διακρίσεις που τώρα κάνουν προκαλεί κατάθλιψη και δείχνει ότι οι καπνιστές είναι εύκολα θύματα. Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των εθελοντικών οργανώσεων έχει κατηγορήσει την Ε.Ε. για την απόφαση αυτή και η Ηλεκτρονική Εφημερίδα για την προώθηση του Εθελοντισμού και την προβολή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης olimazi.eu ,έχει αναδείξει το θέμα με πρωτοσέλιδη καταχώρηση.

Η αλήθεια είναι ότι οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί των Βρυξελλών προσπαθούν συνεχώς να δυσκολέψουν την ζωή των Ευρωπαίων καπνιστών. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ήδη ισχύουν απαγορεύσεις για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .Η πρωτοφανής αυτή απόφαση που αφαιρεί κάθε δικαίωμα ισονομίας και ισοπολιτείας σε μία ομάδα συνανθρώπων μας δεν μένει από να του συμπληρωθεί με την κατάργηση του μοναδικού εναπομείναντος δικαιώματος των καπνιστών που είναι ότι η απόλυση από την εργασία τους εξαιτίας του καπνίσματος είναι μη αποδεκτός λόγος. Αλλά μέχρι πότε;

1 σχόλιο:

Ανδρέας Τριανταφυλλίδης είπε...

γεια σου νίκε :-)

προσωπικά δε με νοιάζει αν κάποιος είναι εθισμένος σε drugs, στην πιστωτική του κάρτα, ή στο τσιγάρο

οπότε δε θα διαφωνήσω με το ότι είναι υπερβολικό να μην προσλαμβάνεις κάποιον επειδή είναι καπνιστής

ισχύουν απαγορεύσεις για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρωτοφανής αυτή απόφαση που αφαιρεί κάθε δικαίωμα ισονομίας και ισοπολιτείας σε μία ομάδα συνανθρώπων μας'

με αυτό όμως το τελευταίο, διαφωνώ κάθετα

είναι η συνήθεια σας (είσαι ακόμη καπνιστής;) κακή, αλλά και -κατά κάποιον τρόπο- μεταδοτική

- ενοχλεί την υγεία μας

- επηρεάζει την ευεξία μας (υπάρχουν μέρες που μπλοκάρει όλο μου το αναπνευστικό, και μου ρημάζει τη μέρα)

- γυρνάμε σπίτι και βρωμάμε (ναι, το μυρίζουμε)

είναι ρατσιστικό (δεν το κάνετε συνειδητά) να αποκλείετε ή να ταλαιπωρείτε τους μη καπνιστές σε χώρους όπου θέλουν να πάνε να πιουν έναν καφέ, να φάνε, να χορέψουν, να εργαστούν

και ΟΧΙ, δε φτάνει ο διαχωρισμός σε καπνίζοντες και μη,

- 1ον γιατί δεν τηρείται,
- 2ον γιατί οι καπνίζοντες στην παρέα πάντα σχεδόν κερδίζουν να παρασύρουν τους υπόλοιπους σε καπνίζουσες ζώνες (έλα ρε Ανδρέα*, υποφέρω)
- 3ον επειδή εξακολουθεί να μας ενοχλεί και να βρωμάμε όταν επιστρέψουμε σπίτι μας

*και καλά να είναι ο Ανδρέας, ο οποίος είναι μη καπνιστής 39 χρόνια τώρα ... αν είναι η κόρη του, η οποία έχει το παράδειγμα του μπαμπά και της μαμάς από τη μία, και τη διαρκή πίεση των φίλων που καπνίζουν από την άλλη; (άσε που είναι και πιο μοντέρνοι εκείνοι)

Νίκε, πατέρας είσαι, καταλαβαίνεις τι λέω ... αυτές οι απαγορεύσεις είναι προστασία για τις επόμενες γενιές περισσότερο

γεια σου ρε φίλε

τριάντα

http://www.221.gr