Τὰ δάκρυα ποὺ στὰ μάτια μας
θὰ δεῖτε ν᾿ ἀναβρύζουν
ποτὲ μὴν τὰ πιστέψετε
απελπισιᾶς σημάδια.

Ὑπόσχεση εἶναι μοναχὰ
γι᾿ Ἀγώνα ὑπόσχεση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο Δήμος σήμερα, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης, θα αποτελεί το βασικό τόπο συγκέντρωσης πολιτισμικών, κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Το κράτος-έθνος με τη σημερινή του μορφή έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανάπτυξης του ως διαμορφωτής πολιτικών για το περιβάλλον και τη ποιότητα ζωής. Το καθήκον μεταβιβάζεται σταδιακά στη κοινωνία των πολιτών , η οποία μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει στην Αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια στη διοίκηση και διαχείριση των δήμων μας. Οι πολίτες θα πρέπει να δημιουργήσουν μία νέα ταυτότητα για τους Δήμους τους πέραν αυτών που προβλέπονται από τις κρατικές ή ευρωπαϊκές παρεμβάσεις. Την αναβάθμιση της αισθητικής μας δεν την καθορίζουν οι νόμοι του κράτους , αλλά εμείς οι ίδιοι οι πολίτες συμμετέχοντας ενεργά στη τοπική κοινωνία μας. Η κοινωνική διαβούλευση και η ενεργός εμπλοκή των πολιτών στα τεκταινόμενα του Δήμου τους διαμορφώνουν τα νέα πρότυπα συμμετοχικής δημοκρατίας. Η συμμετοχή και ο σεβασμός στο δημόσιο χώρο του Δήμου – τοπικής κοινωνίας θα μας απαλλάξει από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και τις πολιτικές χειραγώγησης που στρεβλώνουν πολιτικές και συνειδήσεις. Ο Δήμος - κοινωνία αποτελεί το βασικότερο κύτταρο της δημοκρατίας μας.

Η διαχρονικότητα της περιοχής μας, του Χολαργού και του Παπάγου, θα κερδηθεί μόνον αν οι τοπικοί άρχοντες όχι μόνον , ενόψει και των επερχόμενων εκλογών, συγγράψουν μεγαλεπήβολα προγράμματα χαϊδεύοντας αυτιά , αλλά επιτρέποντας στους πολίτες να τα συνδιαμορφώνουν και να συμμετέχουν στη διαχείριση τους.
Συμμετέχουν σήμερα οι πολίτες σε θέματα που τους αφορούν άμεσα ; Συμμετείχαν στην σύνταξη των προγραμμάτων των παρατάξεων που εκτίθενται στις εκλογές πέραν των προσώπων που απάρτιζαν τα ψηφοδέλτια;;
· Ρωτήθηκε ο πολίτης του Χολαργού αν θέλει περίφραξη στο άλσος Ανδρέας Παπανδρέου;
· Ρωτήθηκε ο πολίτης του Παπάγου αν θέλει τη καφετέρια στο Άλσος του;
· Συζητήθηκε το πρόγραμμα αναπλάσεων αν υπάρχει;
· Η αισθητική των κοινόχρηστων χώρων αφορά μόνο τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο;
· Προστατεύθηκε το δικαίωμα των μειονοτικών ομάδων να εργάζονται και να κυκλοφορούν ελεύθερα στο Δήμο μας;
· Τι έκανε ή τι θα κάνει η Δημοτική μας αρχή προς την κατεύθυνση της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και της πολυτισμικότητας;
· Συζητήθηκαν με τους πολίτες οι χρήσεις γης της περιοχής μας;
· Συζητήθηκαν οι αναμορφώσεις πεζοδρομίων , που εν κατακλείδι τις πληρώνουν οι πολίτες;
· Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πρέπει να συνάδουν μόνον με την αισθητική του Δ.Σ. του Πολιτιστικού κέντρου;
· Ζητήθηκε η γνώμη των πολιτών για την αξιοποίηση των οικοπέδων και της περιουσίας του Δήμου μας;

Το στοίχημα για το δήμο μας ( όπως και για κάθε άλλο δήμο) που πρέπει να κερδηθεί είναι αν και κατά πόσον οι πολίτες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην διαμόρφωση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση των θεμάτων που τους αφορούν. Και τους αφορούν όλα. Το στοίχημα της νέας πόλης είναι το στοίχημα του καθημερινού ανθρωπισμού, της ανοιχτής κοινωνίας στη διαφορετικότητα και τις εξελίξεις, της συμμετοχής των πολιτών στην τοπική διακυβέρνηση, της βιώσιμης ανάπτυξης που σέβεται το μέλλον των επόμενων γενεών, της δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.

Ο Χολαργός και ο Παπάγος είναι οι άνθρωποι τους. Οι Δημότες τους, οι κάτοικοι τους, οι επαγγελματίες που ενεργοποιούνται στη περιοχή, οι μετανάστες που πηγαίνουν στο πολωνικό σχολείο. Ο Δήμος μας θα πρέπει να γίνει βιώσιμος, συμμετοχικός , ανοιχτός και ανθρώπινος.

Θα πρέπει όμως και εμείς οι πολίτες να διεκδικήσουμε το πραγματικό ρόλο μας στα τοπικά δρώμενα. Να υπερασπιστούμε το δημόσιο χώρο σαν χώρο διαλόγου και δημιουργικής διαφωνίας. Να αγωνιστούμε για μια νέα στάση ζωής, που να περιλαμβάνει ,πολιτισμική αλλαγή στο επίπεδο της καθημερινότητας, τον αυτοσεβασμό και την αλληλοβοήθεια, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά. Να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας σαν πολίτες και να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας.Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να αγωνισθούμε για να κερδίσουμε την αναβάθμιση της καθημερινότητας μας, την παροχή των δημόσιων αγαθών σε υψηλά επίπεδα και τον σεβασμό στα δικαιώματα μας. Γιατί το στοίχημα για τον νέο δήμο μας δεν είναι το τι ονειρευόμαστε, αλλά να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: