Τὰ δάκρυα ποὺ στὰ μάτια μας
θὰ δεῖτε ν᾿ ἀναβρύζουν
ποτὲ μὴν τὰ πιστέψετε
απελπισιᾶς σημάδια.

Ὑπόσχεση εἶναι μοναχὰ
γι᾿ Ἀγώνα ὑπόσχεση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ….

Ποιος είναι ο Χολαργός σήμερα; Μήπως αποτελεί όπως ισχυρίζονται πολλοί ένα απλό ξενοδοχείο Ύπνου; Τελικά φταίει μόνον ο ρυθμός της σημερινής ζωής που αλλοτριώνει τους πολίτες , οι ίδιοι οι πολίτες ή η δομή και η οργάνωση της πόλης μας; Είναι σαφές ότι όλοι μαζί οι παράγοντες αυτοί επιδρούν αρνητικά στη διαμόρφωση ενός κλίματος συμμετοχής των δημοτών στα τεκταινόμενα της πόλης, μα θεωρώ ότι η πηγή του κακού ξεκινά από την εγκατάλειψη της γειτονιάς, όπως τη ζήσαμε παλαιότερα.

Η γειτονιά αποτελεί το βασικότερο κύτταρο δημιουργίας και ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Η γειτονιά σαν συνεκτικό στοιχείο συμπεριφορών και πρακτικών δημιουργεί χαρακτήρες, πλάθει συνειδήσεις , καλλιεργεί την αλληλεγγύη, ευνοεί τη συμμετοχή και εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά.

Γειτονιά δεν είναι μόνον το καφενείο της κάθε περιοχής, γειτονιά είναι και οι ελεύθεροι χώροι που παίζουν τα παιδιά, η ίδια η πολυκατοικία που μένουμε, τα μαγαζιά και το περίπτερο που ψωνίζουμε, το σχολείο και οι χώροι άθλησης. Η Γειτονιά είναι η οικογένεια της κάθε περιοχής δημιουργεί παραδόσεις και χώρους συνάθροισης και διασκέδασης. Στη γειτονιά οι πολίτες θα αναφέρουν τα προβλήματα τους και θα προτείνουν λύσεις . Την γειτονιά πρέπει να αφουγκράζονται οι τοπικοί άρχοντες για να δώσουν το δικαίωμα στους δημότες να συμμετάσχουν στα κοινά. Δίπλα σε κάθε γειτονιά υπάρχει μια άλλη γειτονιά και όλες μαζί συγκροτούν τη πόλη. Πόλη χωρίς γειτονιές είναι πόλη μη λειτουργική πραγματικά, πόλη χωρίς ταυτότητα, πόλη μη συμμετοχική που εύκολα αλλοτριώνεται και κυβερνάται δικτατορικά.

Υπάρχουν όμως στο Χολαργό γειτονιές σήμερα; Ζω τον τελευταίο καιρό μια συγκλονιστική εμπειρία που μου θυμίζει τα πρώτα χρόνια της παρουσίας μου στη πόλη μας, όταν η γειτονιά αποτελούσε τον συνεκτικό ιστό της πόλης. Μία κάβα τόπος συνάθροισης όλων των ηλικιών, δίπλα από μια πλατεία όπου τα παιδιά παίζουν και οι μεγαλύτεροι συνομιλούν. Καφενείο, ταβέρνα, περίπτερο, ουζερί, κομμωτήριο, video club συμπληρώνουν το σκηνικό. Άνθρωποι που γνωρίζονται μεταξύ τους που συνομιλούν , που προβληματίζονται που ανταλλάσουν εμπειρίες και κουλτούρες. Φιλόζωοι με τους προβληματισμούς τους, μετανάστες οικονομικοί και μη, αδιάφοροι, προβληματισμένοι όλοι μαζί δημιουργούν την κουλτούρα της γειτονιάς. Νέοι και γέροι μαζί , άνθρωποι με διαφορετικό κοινωνικό, πολιτιστικό και επιστημονικό επίπεδο απευθύνονται ο ένας στον άλλο με το μικρό τους όνομα ή με το υποκοριστικό τους , ανταλλάσουν ιδέες αλλά και πειράγματα , ερωτεύονται, ηρεμούν και εκτονώνονται.

Τη γειτονιά αυτή την ανακάλυψα πρόσφατα όταν ο συνδυασμός της Περικλέους Πολιτείας πραγματοποίησε στα πλαίσια του προγράμματος του «Μια γειτονιά , μια πόλη» ρεμπέτικη βραδιά στη περιοχή και από τότε κόλλησα εκεί. Βρήκα αυτό που μου στερεί η πραγματική μου γειτονιά τη ταυτότητα της γειτονιάς. Θυμάμαι πριν από χρόνια το πρώτο site για το Χολαργό που είχα δημιουργήσει στο διαδίκτυο με τίτλο «Η Γειτονιά μου ο Χολαργός» . Τότε είχα στο μυαλό μου την ίδια αυτή γειτονιά που δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου. Απλά βρήκα τους παλιούς φίλους μου , γνώρισα νέους και ανακάλυψα ότι μεγάλωσα λιγάκι αφού τα παιδιά των φίλων μου που τα γνώριζα μωρά συζητούν πλέον μαζί μου.

Θυμήθηκα το γνωστό τραγούδι του μεγάλου μας συνθέτη Μάνου Θεοδωράκη σε στίχους του επίσης μεγάλου Μάνου Ελευθερίου.

Σ' αυτή τη γειτονιά,
και βράδυ και πρωί
περάσαμε και χάσαμε
ολόκληρη ζωή

Σ' αυτή τη γειτονιά
μέσ' στο μικρό στενό
χαθήκαμε και ζήσαμε
μακριά κι απ' τον Θεό

Σ' αυτή τη γειτονιά
μας πήραν οι καημοί
μας πήραν και μας πρόδωσαν
για μια μπουκιά ψωμί

Πόλη χωρίς γειτονιές είναι πόλη χωρίς μνήμη. Και η πόλη χωρίς μνήμη δεν έχει ούτε παρόν ούτε μέλλον.

1 σχόλιο:

e-Περιηγητής είπε...

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΣΕΩΝ σε περίπτωση έναρξης του προσυνεδριακού διαλόγου [Σε τρίτο πρόσωπο]

Προβληματιζόμενοι με τα τεκταινόμενα στην κοινωνία μας αλλά και στο ΠΑΣΟΚ ειδικότερα, συνειδητοποιούμε την αξία και δύναμη του απλού – καθημερινού αλλά συνάμα τεκμηριωμένου λόγου / σκέψης και διεκδικούμε το πλέον δύσκολο : ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ !.Διεκδικούμε την άποψή μας, το όραμά μας σχετικά με το τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε να χτίσουμε σήμερα έτσι ώστε αυτό να είναι προκλητικό και επαρκές για τις γενιές του ΑΥΡΙΟ.

Ως μέλη / φίλοι του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως ως ενεργοί πολίτες, δεν μπορούμε παρά να οραματιζόμαστε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, με όλους τους όρους και τα χαρακτηριστικά ενός Ανοιχτού Κινήματος / Κόμματος σκεπτόμενων ενεργών πολιτών.

Επιθυμούμε να απαλλαγούμε από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, προβαίνοντας σε δημιουργική κριτική ακόμα και σε όσα συμβαίνουν σήμερα με όρους του παρελθόντος [βλ. διαδικασίες συγκρότησης των νέων οργάνων του ΠΑΣΟΚ και επιλογής προσώπων που θα οδηγήσουν το Κίνημα στην πλέον κορυφαία για αυτό πολιτική στιγμή : Το Συνέδριο], χωρίς ωστόσο να επιθυμούμε την αυτό-παγίδευσή μας σε μια στείρα και ανούσια ομφαλοσκόπηση!

Διεκδικούμε και απαιτούμε όπως, ο προσυνεδριακός διάλογος και οι διεργασίες που θα εξελιχθούν από σήμερα και μέχρι την ημερομηνία έναρξης του Συνεδρίου, να εγγυηθούν και να διασφαλίσουν μια ουσιαστική διαλεκτική σχέση Κορυφής – Βάσης, ικανής και αναγκαίας για τη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων και πλάνων δράσεων / παρεμβάσεων, που θα καταστήσουν το ΠΑΣΟΚ ως τον πλέον αξιόπιστο / φερέγγυο πολιτικό φορέα που θα είναι σε θέση να εγγυηθεί :
§ Τη δημοκρατική – διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία του προς όφελος της Ελληνικής Κοινωνίας και των πολιτών της
§ Την ανοιχτή – ελεύθερη & εθελοντική συμμετοχή των πολιτών, αναδεικνύοντας μέσα από διεργασίες ουσιαστικής διαβούλευσης, τη δύναμή του να αντιπαρατεθεί στην σημερινή κοινωνία της ανασφάλειας, με την ανάδειξη / προβολή και υιοθέτηση του οράματος των ισχυρών / ενεργών πολιτών του σήμερα, για μια κοινωνία ανοιχτή – δίκαιη, για μια κοινωνία με επίκεντρό της τον Άνθρωπο & το Περιβάλλον, για μια κοινωνία των ίσων ευκαιριών & δυνατοτήτων για όλους, για μια κοινωνία που αποτρέπει τον κοινωνικό αποκλεισμό,
§ Την άμεση δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων και περαιτέρω διεύρυνσή της κατά τα πρότυπα ενός σύγχρονου κινήματος, με σταδιακή αποκέντρωση των εξουσιών από την κορυφή στη βάση με την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση των συλλογικών οργάνων του Κινήματος,
§ Την διαμόρφωση νέων προοδευτικών κοινωνικών συμμαχιών στα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, τις δυνάμεις της γνώσης – παραγωγής- ανάπτυξης-εργασίας, τους νέους, τους «μη προνομιούχους» και τους κοινωνικά αποκλεισμένους,
§ Την αυτονομία της πολιτικής του από τα «γνωστά – μεταλλαγμένα» παράκεντρα της εξουσίας, τα συντεχνιακά συμφέροντα & διεκδικήσεις, τις τοπικιστικές διεκδικήσεις και πελατειακές σχέσεις,
§ Τη λειτουργία του με όρους αντίστοιχους ενός «μαθησιακού οργανισμού», που θα μαθαίνει και εξελίσσεται από τις επιτυχίες και τα λάθη του,.
Ως ενεργοί πολίτες - μέλη / φίλοι του ΠΑΣΟΚ, συνειδητοποιούμε ότι έχουμε φτάσει στο τέρμα μιας πολύχρονης διαδρομής, κατά τη διάρκεια της οποίας κάθε ένας και όλοι μαζί έχουμε αποκτήσει εμπειρίες ζωής που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις και να πορευτούμε με νέους όρους στο μέλλον, αξιοποιώντας μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να παραδεχτούμε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Εθνικών Εκλογών και μέχρι την 11η Νοεμβρίου 2007, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε μια εικόνα ανάξια της ιστορίας του και της συνεισφοράς του στην πολιτική σκηνή του τόπου μας και στην Ελληνική Κοινωνία γενικότερα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της «προεκλογικής εκστρατείας», απέδειξε ότι τα τελευταία χρόνια κατάφερε να ενσωματώσει όλη την παθογένεια του πολιτικού συστήματος της Χώρας μας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να προχωρήσουμε μπροστά με αυτούς τους όρους. Έχουμε την υποχρέωση, με τόλμη να προχωρήσουμε μπροστά, διαχειριζόμενοι με αποτελεσματικότητα και με όλους τους όρους δημοκρατικής ευαισθησίας που διέπει το Κίνημα, τις διαφορετικές απόψεις / ρεύματα, διασφαλίζοντας από σήμερα μέχρι και τη λήξη του Συνεδρίου, τη νέα μας πολιτική ταυτότητα όπως επίσης μια νέα στρατηγική και ένα σαφές / ρεαλιστικό πλάνο δράσεων.
Είμαστε υποχρεωμένοι, αξιοποιώντας το βασικό πλαίσιο αρχών και κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας που ορίζονται στο Καταστατικό του Κινήματός μας & διασφαλίζοντας αντιστοίχως την τήρηση των σχετικών διαδικασιών του, να απαντήσουμε με καθαρότητα ως προς τα σημεία εστίασης για τη σταδιακή αλλαγή και ουσιαστική αναδιοργάνωση του Κινήματος σύμφωνα με τις ανάγκες της νέας εποχής και της Ελληνικής Κοινωνίας.
Είναι πλέον πασιφανές ότι υπάρχει έντονη η ανάγκη για μια νέα εναλλακτική πρόταση, ικανή να κερδίσει και να συσπειρώσει γύρω της τις νέες γενιές, όπως άλλωστε αυτό έπραξε το ΠΑΣΟΚ - επί σειρά ετών - ως Κίνημα : Πατριωτικό – Ριζοσπαστικό – Σοσιαλιστικό – Κίνημα των μη προνομιούχων, Κίνημα Κοινωνικής Δικαιοσύνης & Απελευθέρωσης – Κίνημα αλλαγής – Μεταρρύθμισης & Εκσυγχρονισμού.




Δημήτρης Χ. Μονογυιός
Χολαργός 19/12/2007